Mongoliet

 
  9  mars 2007
1  april
29 maj

14 juli
10 aug
11 dec

Sommaren 2008
Sommaren 2010

 

   

9 mars -07
Jag bor nu sedan en tid i Mongoliet och jobbar som lärare på en skola i en liten stad strax söder om huvudstaden Ulaanbaatar. Zuunmod (Hundra träd) heter staden med ca 12 000 inv. Stan består av ett par betongkomplex, rysk design, mao, betong  med armeringsjärn stickande ut här och där, allt i en traditionell grå färg. Själv bor jag i ett sådant hus och har en liten etta. Iskall när vinden blåser, inget varmvatten  annars ok. Varmvatten tappar jag ur elementet i en lättmetallbalja som jag sedan tvättar mig i. Detta fungerar under vintern när man eldar i värmeverken. Resten av året får jag värma vatten på spisen.
Andra delar av stan består av gerer, traditionella mongoliska hus. En stomme av trä klätt med tjock filt och en kamin i mitten. Ungefär hälften av mongolerna är nomader och flyttar med sina djur efter årstiderna. Geren går snabbt att plocka ner och lasta på, jak, kamel eller lastbil.  Gererna är varma på vintern, en del har små hus vid sidan om där man bor på sommaren, men på vintern är geren att föredra. Många av våra elever bor i stan under skoltiden men flyttar ut på landet när skolan slutar.  

De äldre männen går klädda i sina färggranna Del’er, långa rockar som knäpps vid axeln, en lång orange scarf som viras runt midjan. Ärmarna är en halv meter för långa,  här behövs inga vantar. Stövlar med uppsvängd ”näbb”, och en pälsmössa med spets. Kvinnorna har också del men i finare tyger.

Dom hundra träden är nog uppeldade för runt omkring är det trädlösa böljande kullar som är snötäckta nu. Liknar mycket en högfjälls platå, och det är högt, ca 1500 möh.

Skolan som jag arbetar på har ca 500 elever, från åk 1 till åk 11. Eleverna går i skift så det behövs inte så många lärare, jag tror vi är ca 25 st. 3 st engelsklärare plus jag. Ett problem med engelskan är att inte ens lärarna talar någon vidare engelska, dom är jätte duktiga på grammatik och ord men har mycket svårt att tala. Likadant blir det med eleverna, det är där jag kommer in. För mig är det precis tvärt om, jag talar men kan ingen grammatik.
 En glad skolklass

Ett annat problem är brist på resurser, böckerna, de få som finns är ofta gamla barnböcker som någon amerikansk fredskårist lämnat efter sig. Skolan har inga pengar, lärarlönerna ligger mellan 450:- 0ch 900:-  svenska kronor/mån. vilket även för mongoliska förhållanden är lite.

Det finns ett oerhört behov av att lära sig engelska. De äldre, som gick i skolan på tidigt 90-tal och tidigare läste ryska, men nu när kontakten med ryssland är minimal så vänder sig mongolerna till andra länder, Korea, Amerika, Australien och Europa. Tyvärr så utnyttjas behovet av div. religiösa grupper som skickar engelsklärare, läs missionärer, framför allt från Amerika. Mongolerna är Buddister, samma variant som i Tibet. Nästan alla deras tempel revs på trettiotalet under Choibalsangs ledning. Med Stalin som förebild mördades hundratals Budist templetmunkar och gamla tempel revs. Nu, efter demokratins införande byggs många tempel upp igen. Till kommunisternas försvar får man tillägga att dom lyfte ett oerhört fattigt land, analfabetismen var total, till ett land med relativt välutbildad befolkning. På 60-talet fick Mongoliet en utmärkelse från Unesco för att analfabetismen var utrotad. I dag finns det skolor, sjukhus m.m. utspritt över hela landet.

Ännu så länge så är det vinter, om än ovanligt varm, temperaturen borde ligga på ca -20, men det är betydligt varmare, och solen värmer som på våren och i dag droppade det från taken. Vi är 10 grader längre söderut än Sverige så solen värmer mer. Himlen är alltid klarblå och luften är frisk, nåja om man inte går i lä av de koleldade värmeverken. Jag kan förstå att Mongolerna tillber den ”evigt blå himlen”, och ljusblått är en helig färg.Ovo, på toppen av berget. Lite överallt i naturen ser man blå scarfar som fladdrar i vinden, fästa i resta störar.

Mongolerna är ett häst folk och barnen lär sig rida redan som små. Hästarna är små men oerhört stark, sega och roliga att rida.  Lite längre fram till våren hoppas jag på att skaffa mig en häst och ge mig ut på helgerna. Nu har många sina hästhjordar långt borta och dom är i dålig kondition efter vintern. Till sommaren planerar jag en lång tur med häst.

Nästa vecka är den näst största helgen, Tsagan Sar, (vita månaden) då inleds det nya året enligt månkalendern. Skolan är ledig i tre dagar. Då äter man gott, besöker släcktingar och barnen får presenter.
Inne i geren är det dukat för Zagan SarPå ett bord mitt i geren dukas allehanda delikatesser upp. Ett tillagat får, bröd, olika mjölk produkter och godis. Till det dricker man först te med mycket mjölk sedan fermenterad stomjölk, airag och naturligtvis vodka.
Hur länge jag blir kvar är en öppen fråga, jag har inget jobb i Sverige som tvingar mig hem så, vem vet.
Hälsningar Thomas
 

1 april -07
Nu är den mesta snön borta och det är betydligt varmare fast fortfarande minusgrader, vädret är ostadigare och det har blåst en del. Våren i Mongoliet är inte som våren i Sverige där alla euforiskt kommer ut ur sina hus. Våren här är ganska lång och vädret ostadigt. Boskapen har det tufft efter en lång vinter med dåligt bete som inte blir bättre förrän i juni.
16 mars var vi fem lärare och tjugo elever som åkte norrut till en liten stad ca 7 mil norr om UB, Jargalant. Dalen som staden ligger i är bördig, här odlar man grönsaker och hö. Stora åkrar omger stan och det finns tallskog. Liknar inte alls omgivningarna runt Zuunmod.
Här tävlade skolor från hela länet i dans, sång, teater, instrument, mongolisk skrift och allmänkunskaper. Mongolisk skrift är en skrift som användes här fram till 1940-talet då det kyrilliska alfabetet tog över. Det gamla härstammar från Uigurerna och infördes av Chingis Khan på 1200-talet. Det skrivs uppifrån och ner och är en vacker skrift. Alla elever får lära sig det i skolan.Två elever spelar "morinkhur".
Vi alla 25 stuvade in oss i en minibuss och for i väg en fredag eftermiddag.
Vi inkvarterads i ett elevhem för elever från landsbygden som var hemma över helgen.
Hela helgen dansade, sjöng och spelade eleverna. Vår skola kom tvåa i tävlingen, och etta i sång och teater.Danslaget från vår skola.
Upprymda och lyckliga for vi hem på söndag morgon.

 

Nu är den tredje av fyra terminer slut och eleverna har två veckors lov. Många elever kommer till skolan för att träna extra och vi lärare är där för att hjälpa till. Nästa vecka hålls en "Olympiad" i skolkunskaper för både lärare och elever. Elever och lärare från hela Tuv Aimag, länet, kommer hit. De bästa elever i varje ämne tävlar för sin skola.
 

                          Några bilder från en utflykt någon mil utanför Zuunmod.  
Parkeringsplatsen utanför geren.

 

 

 

Frun kokar mjölkte.

 

29 maj. Nu är terminen nästan slut, för eleverna återstår bara två dagar med skrivningar. I två veckor har vi bara haft slutskrivningar för alla elever. Jag hade alla mina muntliga och skriftliga förhör i förra veckan så jag går mest och slår dank. Visar mig på skolan för att visa min goda vilja. För två veckor sedan hade vi avslutningsfest för 9:or och 11:or. På teatern i stan uppträdde elever med dans och spel, massor av medaljer delades ut och långa tal hölls. Vårat fantastiska danslag uppträdde med mongolisk dans.Hästskalle vid ovoo
På helgerna brukar jag göra en vandring, vanligtvis upp på ett berg. På toppen av de flesta bergen (kullarna kanske är riktigare) är där en Oovo, ett röse med en stång i mitten. På stången är fästat en massa blå scarfar och i stenröset ligger alltifrån pengar, trasiga flaskor, hästskallar som har offrats.
  Nu har familjer börjat flytta ut på landsbygden, överfulla pickupper med hela bohaget inklusive ger på flaket lämnar stan. Under vintern har delar av släkten vaktat boskapen som nu flyttas till sommar betet. De flesta av mina elever ser fram emot att få åka ut till landet och släkten för att hjälpa till med skötseln av boskapen.
Vädret har blivit varmt, sista dagarna över tjugo grader. Solen står högt och värmer intensivt.
Jag har nu bestämt att jag stannar till december 07. Det innebär at jag nu måste skaffa nya papper från alla myndigheter, 1 Juli går mitt uppehållstillstånd ut. Byråkratin är säkert inte värre här än på andra ställen men den är seg att brottas med.
Thomas

 

14 juli

Hej på er. Klockan sex I morse for Björn, My, Ellekari och Inger, till Peking. Vi har haft två fantastiska veckor. När dom kom den 28 juni 23.25 så mötte jag dom på flygplatsen utanför UB. Min kompis Munkhbat som har en taxi körde. Dom fick snabbt lära sig hur man åker taxi i Mongoliet, sex man och massor av packning i en liten bil.

Nästa förmiddag hade jag inbjudit alla mina vänner här till en picnic i gräset utanför Zuunmod, några kom med bussen från UB. Som tur var så sken solen och det var varmt. Vi åt buuz, khuursho, korv, bröd o vodka.

Två dagar senare så tog vi en buss in till UB för at ge oss ut på en en-veckors ridtur i den vackra naturen norr om UB. Därifrån hade vi en hyrd buss österut till Nalyakh där hästarna väntade. Jag släpade med mig min egen sadel, jag litade som tur var inte på sadlarna som vi fick. Det var packsadlar med en kudde på, visserligen mjukare än min träsadel men inte formade för att sitta på. Fösta dagen red vi norrut till byn där våra guider kom ifrån, lite tråkig ridning utmed en väg. I byn bytte vi några hästar som inte var så pigga. Enkhe var vår guide och översättare, sedan var det två hästskötare med och Puuji som körde jeepen med all utrustning. Under en hektisk timma hade vi köpt mat för en vecka och sex man. Tack vare jeepen så kunde vi unna oss lite lyx.

Sedan fortsatte vi norrut mot Terelj där den vackra naturen börjar. Här är det kuperat och en hel del skog. Två floder möts i Terelj, vi följde dem när vi red och slog läger vid stranden. Varje dag så kunde vi bada i det friska o kalla vattnet. Är det 30 grader i luften så känns det undrbart att slänga sig i det 14 gradiga vattnet. En dag låg vi stilla och gjorde en ridtur över dagen därifrån.  Hästarna varierade en hel del. Ellekari red en stor vit  häst som galloperade fram, själv fick jag använda piska för att få fart på min häst. Vi byttes om så att vi provade andra hästar.

Egentligen skulle vi över ett pass men där stod poliser och stoppade oss. Området var avstängt pga. mul o klövsjuka.

Sista dagen passerade vi en jättelik staty av Gjingis Khan som höll på att byggas.

När vi bara hade ett par kilometer kvar till by där vi skulle lämna hästarna så vägrade Ellekaris och en av hästskötarnas häst att gå vidare. Ellekari hade galloperat fram o tillbaks hela veckan men nu var det bom stopp. En av guiderna fick rida tillbaks med två utvilade hästar. Sent på kvällen kom vi tillbaks till Zuunmod och min lilla etta där vi alla fem bor riktigt bekvämt. Inger lägger ut ett par liggunderlägg i köket och sover där. Björn o My i min bäddsoffa och Ellekari på golvet.

Sedan började Naadam, två dagars festligheter med tävlingar. På stadion som finns här i Zuunmod såg vi invigningen med danser, efter invigningen började brottningen. Mongolisk brottning påminner om Sumobrottning. Lite längre bort kom ryttarna i mål. Det längsta loppet var 30 km, det red små barn, många barbacka. Sista dagen på vår ridning red vi 25 km och det var långt tyckte vi. Barnen är dammiga o svettiga när dom går i mål. Några hästar kommer utan rytare, då räknas dom bakåt en placering.

Utanför stadion pågick bågskytte. Det är en riktig folkfest, massor av stånd som säljer mat, barn som blir fotograferade framför stora blomstergirlanger.

Efter Naadam vandrar vi till en tempelruin ca 6 km utanför Zuunmod. Där hade jag bokat två gerer där vi och min rektors familj skall bo en natt. Det ligger i ett vackert område med skog runt. På kvällen spelar vi volleyboll.

Vi tillbringar en dag inne i UB, går ut och äter på kvällen.

Nu känns lägenheten stor och tom men jag skall snart ut och resa. Jag skall besöka en familj i Henti, i norra Mongoliet. När jag kommer hem därifrån skall jag hämta mina två hästar som nu är tillbaks där jag köpte dem. Jag skulle egentligen ridit upp dom till Terelj för att ha dom på vår tur. Tiden blev för knapp, jag gav mig av innan Björn o Co. kom men gav upp efter 1 ½ dag då jag insåg att jag aldrig skulle hinna och jag var dåligt förberedd.

Hälsningar Thomas

 

 

10 aug.

Hej, nu är jag tillbaks från min resa till Khentii som är en provins i NO Mongoliet. Tillsammans med mina Vänner Zaya, Suvda och deras dotter Annu. Från Ub åker vi rysk jeep, UAZ, med plats för fem,  vi åker 8 st plus massor av packning. Förråd till affären i Binder och till gårdarna. 8 på kvällen kommer vi iväg från UB och kör hela natten och en stor del av nästa dag. De första milen är asfalterade sedan är det 50 mil med två hjulspår i gräset. Ingen annan bil skulle klara detta.

Sista samhället är Binder, där lastas en del av förråden av och släpet kopplas bort, de resterande 100 km ut i ingenstans tar flera timmar. Galtai är ingen by utan bara fyra små gårdar med släktingar till Suvda. Det är bara ett par kilometer härifrån till ryska gränsen. Pappan bor här tillsammans med en äldre dotter, nu i sommar är även en yngre dotter och hennes två barn, 4 månader och 3 år. En yngre bror (ca 10 år) är också där och hjälper till. Huset är ett litet knuttimrat hus på ett rum där alla sover och en tillbyggnad med jordgolv som är arbetsrum o kök. Istället för fönster är det ett par öppningar i väggen och när det blåser knör man in en jacka eller något annat i hålet. Här finns naturligtvis ingen el eller telefon, vatten får man rida efter i en liten bäck en km bort.

I norra Khentii bor alla i knuttimrade stugor, inga gerer. Taigan börjar här, på bergssluttningarna växer framför allt lärk men även fur o björk. Gräset växer högt och är frodigt. Dom har ganska många djur, 50 hästar, 50 kor o tjurar och ett stort antal får o getter, alla djuren är storvuxna till skillnad från i Zuunmod. Varje morgon o kväll får dom tillsammans 100 l mjölk som skal separeras i en svensk separator, en sådan som alla svenska bönder hade en gång i tiden. Mjölken skall sedan stå ett par dagar, kokas upp och det tjocka hälls sedan i ett stort träkärl ute. Det blir en slags sur ost som dom kan sälja. Pga avstånden och att det inte finns väg går det inte att sälja något annat. Grädden kokas och en tjock smörliknande kräm bildas  på toppen, detta har man på bröd. Alla bakar samma surdegsbröd som är jätte gott, jag önskar att det fanns här i Zuunmod.

5 på morgonen går döttrarna upp och mjölkar och är inte klara med arbetet förrän 11-12 på kvällen. I ljuset från ett eller två stearinljus jobbar dom i köket. Varför dom inte har fotogenlampor förstår jag inte, jag har försökt att få tag i fotogen till mitt kök, men det går inte.

Jag har med mitt tält som jag satte upp utanför. Värmen driver ut mig på morgonen när solen börjar steka.

Det är stekheta dagar, svetten rinner. Jag försöker hjälpa till med det jag kan.  Jag tar på mig uppgiften att hugga ved. Det är svårt att hjälpa till med mer komplicerade saker när jag inte kan språket. Suvda talar lite engelska, och Zaya pratar på på mongoliska och några ord engelska. Vi försöker lära varandra engelska respektive mongoliska.

En dag rider vi iväg till ett heligt berg 20 km bort, ännu närmare ryssland. Här finns det grottor och olika håligheter, olika ställen botar olika kroppsdelar. I ett hål skulle man t.ex. stoppa in fingrarna i tur och ordning. Dom "aktiva" ställena är blankpolerade av flera hundra års användning. Bäst av allt var en liten älv med kristallklart och kallt vatten där vi badade och drack. Hit åker folk från Ub för att få bot för krämpor, har man inga så är det säkert förebyggande. Ett par kryckor står övergivna lutade mot berget, Kanske ett bevis på bergets kraft. Ljusblåa sjalar är knutna på allt som sticker ut.

Hästarna är stora och starka, vi travar och galopperar nästan hela vägen fram o tillbaks. Vi rider på kapp på hemvägen. Sedan hade jag träningsvärk i benen i tre dagar.

Som genom ett under klarade jag mig från magsjuka, ingen diskade skålarna vi åt ur och fullt med flugor över allt. I köket höll de minsta killingarna till och en katt, hundarna slank in ibland men blev utslängda. Sista dagen innan vi slaktade ett får var köttet dåligt. Hundarna fick mina köttbitar. Slakta gör man genom att skära ett hål i buken och stoppa in handen och dra av en artär vid hjärtat, djuret dör snabbt och allt blod samlas i bukhålan där man kan ta tillvara på det.

Efter en vecka skall jag åka hem, Zaya, Suvda o Annu följer med till Dadal, ett litet samhälle 70 km bort.  Dadel är huvudort i området. Sex gånger får alla i jeepen av och skjuta igång den, växellådan låter som en stenkross när han pressar in växlarna. När vi bara har 5 km kvar växlar han för sista gången, slänger in en växel i uppförsbacke och det smäller till i växellådan och sedan är den slut. Efter någon timma kommer en jeep till, som vi får skjuts med till Dadal. Hur han fick hem jeepen förstår jag inte.
Detta är centrum för området och jag gissar att det bor ca 2000 inv. här finns ingen elektricitet och ingen telefon, påminner om en svensk by på 1800-talet. Jordbruksredskapen dras med häst. Detta är Gingis Khan- land, här föddes han och växte upp, här finns källan där han hämtade vatten m.m, (jag har druckit ur samma källa som Gingis, men det vet han inte). Alla kullar och vattendrag är förknippade med honom.
Två nätter stannar jag där hos en släkting till Suvdaa. Hemresan var något bekvämare, jag fick lift med en grupp kristna Koreaner och deras präst. Det tog från 3 på morgonen till 12 nästa natt innan jag var hemma.
Det var verkligen ett annat Mongoliet än här nere.
Nu skall jag ner och hämta hem mina hästar som går och betar 15 km söder om Zuunmod. Här har regnat så jag hoppas att dom är i gott skick.
I dag är det lite svalare och innan jag kom har det regnat ordentligt.

Hälsningar Thomas

11 Dec.
Nu har jag kommit hem efter ett spännande år. Min Internet uppkoppling försvann i augusti så jag har inte kunnat uppdatera den här sidan.
När jag kom hem från Khentii flyttade jag till en ger. Trots att nätterna var kalla så var det bekvämt och trevligt i min ger. Jag åkte ner och red hem mina hästar som nu kunde stå utanför geren på natten. Dom måste tas in på kvällen annars är det risk att dom stjäls eller äts av vargar. På dagen går dom hobblade på slätten norr om Zuunmod. Min lilla häst var inte stark, den blev snart trött då jag red den. Den stora var starkare men mager. Senare på hösten köpte jag hö och gav den, den lilla sålde jag. På helgerna gjorde jag fina ridturer upp i bergen norr om stan.
Tyvärr så fick jag inte ha kvar geren när skolan började, ägaren behövde den själv så jag flyttade tillbaks till min lägenhet. Hästen hade jag hos en familj som hjälpte mig med den. Min tanke var att jag skulle ha den stående på natten i familjens khasha, (inhägnat område) men ofta så var den redan flyttad när jag kom dit. Trots att dom inte talade ett ord engelska så blev vi goda vänner. Varje gång jag kom ner så blev jag inbjuden på te. Frun sydde mig en del, den traditionelle kappan som många mongoler har.
När jag åkte hem den 1 dec. så lämnade jag många mycket bra vänner och ett spännande och vackert land.
Thomas

 

Sommaren 2008.
När jag anlände i Zuunmod hade mina vänner satt upp en ger åt mig i gerområdet. Sommaren är varm, det har regnat mer än tidigare år så alla är glada. Min gerTrots det så är det mycket torrt. Klimatet har ändrats markant de sista 20 åren. Torra bäckfåror vittnar om det. Inte ens när det regnar för full så fylls dom med vatten.
Efter en vecka i Zuunmod åker mina vänner Suvda, Zaya, Zayas morbror och jag 1500 km västerut, i Zayas gamla bil. Vi kör västerut på nästintill obefintliga vägar, det är oftAltaibergenast hjulspår i gräset. För

 

 

 

att hitta rätt tar man sikte på berg vid horisonten. Fyra dagar tar det att komma till Khovd aimag. Sista biten får vi rida.
Zayas släktingar bor uppe i bergen nu på sommaren. Där är det lite svalare. Får, getter, jakar, hästar o kameler betar på de branta sluttningarna.
Till häst bestiger vi den högsta toppen, ca 3700 m.ö.h.
Där ligger snö vilket känns overkligt efter att På väg till toppen
ha lidit av värmen i norra Gobi-öknen på vägen hit. Bergen här är utstickare av Altaibergen. Här finns ett 20 tal snöleoparder, bergsgetter, Saiga antiloper och gott om murmeldjur. Uppe på toppen skjuter vi ett murmeldjur och tillagar det med heta stenar i sitt eget skinn.
Efter en vecka flyttar familjen längre ner. Ett tiotal kameler får frakta gererna och och allt annat. På flytt
 

 

 


Som nomad kan man inte äga mer än vad kamelerna kan bära.
Zayas syster gifter sig så vi skjuter på hemresan. En ny ger skall göras i ordning till dem.
 Fyra veckor är vi borta.
På hemvägen passerar vi området där de återinplanterade vildhästarna, takhi, finns. Ett lyckat projekt, nu lär det finns ca 250 hästar. De sista vildhästarna försvann på 60-talet. 
Przewalskis häst, eller takhi på mongoliska.
I djurparker i Holland fanns hästar som på 90-talet fraktades till Mongoliet. Detta är de enda vilda hästar, inte förvildade, som finns i världen. dom skiljer sig genetiskt från tamhästen.
 

 

 

Thomas


 

2010
29 maj landade jag åter in Ulaanbaatar och möttes av mina vänner Zaya och Munkhtoogo. I deras lägenhet i Zuunmod planerade vi den kommande resan till norra Khentii där Suvdas pappa och syskon bor. Några dagar senare fyllde vi bilen till bristningsgränsen och satte av österut, först till Undurkhan dit vägen var hyffsad. Där svängde vi av norrut mot Dadal dit vi kom fram andra dagen. Den här biten av vägen är i stort sett bara spår i gräset. Strax före Dadal börjar skogen och bergen. Det är ett vackert landskap med frodigt gräs och blommor. I den lilla staden som fått elektricitet sedan jag var där för tre år sedan, blev vi kvar i nästan en vecka, boende hos Suvdas syster och familj. Här bor man inte i gerer utan i stockhus, många av mongolerna här är Buriatmongoler.

I sällskap av en rysk jeep, en UAS, gav vi oss av mot NV mot ett ställe som heter Galtetai. Floderna är vattenrika efter allt regnande så över floderna bogserar vi Zayas bil efter att ha tejpat igen avgasröret, lyft ut sätena och plastat in fördelaren. På andra stranden öste vi bilen och kunde fortsätta. Efter att ha kämpat oss uppför ett brant pass blickade vi ner mot familjens vinterställe. Där var stilla och övergivet, dom hade redan flyttat till sommarstället. Sent på kvällen nådde vi dit. Ett litet stockhus vid en sjö mitt i en dal omgiven av skogs klädda berg. Huset består av ett rum där alla sover och ett rum för matlagning. runt omkring betar en hästhjord på ca 50 djur, ett trettital kor och massor av får o getter. Varje morgon o kväll skall korna mjölkas, mjölken skall bli en slags ost. Fåren o getterna smalas in i en hage varje kväll, här finns gott om varg.
Varje morgon samlas hästarna in i en stor hage och de hästar som skall tävla i den kommande Naadam fångas med lasso eller en urg, en lång tunn stång med en ögla i änden. På kvällen tränas hästarna. Pappan tar ut en häst till mig som jag kan använda medan jag bor där. Jag har med mig min sadel och träns och gör turer upp i bergen på dagarna. Ett litet smolk i bägaren är alla bitande insekter, eftersom det är fuktigt i marken trivs dom. En räddning är vinden som håller dom stången. Värst är det för hästarna som angrips av stora bitande flugor. Efter en vecka börjar jag fundera på hur jag skall ta mig tillbaks till Zuunmod. Suvda frågar mig om jag kan tänka mig att rida med hennes pappa de 60 km till Dadal. Dum som jag är svarar jag, självklart kan jag det. Två dagar senare lastar vi två packsäckar och min ryggsäck på två hästar och ger oss av. Det är en het dag, säker runt 30 grader. Vi håller hög fart i trav. Första floden vadar vi över efter en timmas travande. Sedan börjar jag känna av traven i benen. Halvvägs är jag så trött så jag nästan trillar ur sadeln och när vi efter sju timmar når fram är jag mer slut i kroppen än vad jag någonsin varit förut.
Jag har tre dagar på mig att vila innan vi hittar en bil som skall till Ulaanbaatar. Nu har det börjat bli riktigt varm, runt 35 grader och inte ens vinden svalkar. Redan någon mil utanför Dadal går ett hjullager, på 20 minuter har föraren bytt och vi är på väg igen. Kör hela natten och tidigt på morgonen fylls hela bilen av ånga , kylaren har gått sönder.  Efter några timmar kommer en liten lastbil som jag får lift med de sista 20 milen. Det går i en vansinnig fart, vi stanar och tittar på en annan bil som också kört för fort och nu ligger som ett vrak vid vägen. Trött, överhettad kommer jag fram till UB. Bussstationen är flyttad och jag irrar länge omkring innan jag hittar minibussen som tar mig till Zuunmod.
Jag får låna Suvdas o Zayas lägenhet den sista veckan. Det är hett, 35 grader så aktiviteten går på sparlåga.
Hälsningar Thomas

 

 

 

 

 

Tillbaks