Kajak tips
 


En praktisk väska som hänger mellan knäna, i den förvarar jag nödraketer, fika, solglasögon m.m.
Jag har limmat fast små plywood bitar, ca 30 x 30 mm med epoxylim under däcket. I dem har jag skruvat fast kapellvred.  I väskan sitter  motsvarande brickor fast nitade.  En annan variant är att skruva fast den med en skruv o en bricka.  Fördelen med vreden är att jag kan flytta  den mellan mina olika kajaker.  Runt öppningen sitter en gummicord för att göra öppningen lite trängre.
Sy väskan först, sätt i kapellvredsbrickorna. Kan du inte själv, gå till en kapell eller segel makare. Lägg kajaken upp och ner på ett par bockar, och med väskan som mall, rita ut var  vreden skall sitta. Lägg dit plywood bitarna med lim på, lägg en liten tyngd på var och en. Skruva fast vreden när limmet härdat.


             
Här syns också knä-stödet, eller rättare, lår-stödet som annars helt saknas i kajaker med liten sittbrunn.  Dom fortsätter ca 30 cm framåt. Dom är gjort av cellplast, över det har jag limmat en bit liggunderlag. Här har jag skurit ett hål i liggunderlaget för knä-väskan.
                                                                          
Eftersom kajakens däck sluttar neråt och låren går uppåt, skall stöden vara kilformade.


Efter att ha glömt bilnycklarna ute på Nidingen så sydde jag mig en nyckelficka. Vanligen ligger nycklarna till bil och hem i en packsäck eller något liknande och faller lätt ut.  Påsen är fastsatt på liknade sätt som väskan mellan knäna, limmad plywood och skruv med bricka. Den stängs med ett kardborrelås.

 

  


En enkel och billig kompass som faktiskt är mycket bättre än kupolkompasserna, som brukar sitta på kajaker. Kupolkompasserna hamnar långt fram, kräver en hel del funderande och erfarenhet för att snabbt avgöra vad som är nord, syd, öst o väst. Vem kan utan att tänka tala om vilken riktning 197° är? En orienteringskompass, eller parallellkompass (pilarna skall vara parallella) visar direkt var vädersträcken är. Du kan ta loss den och ta ut en kurs på sjökortet, ställa in kompassen och sedan behöver du inte fundera över vilket gradtal du skall styra. Bara pilarna är parallella.
Jag har försänkt kompassen i en teakbit, limmad med lite silikon. Kompassen är fäst  med en gummicord som sitter fast i två hål på sidan. Kladda lite lim på cordens ända, stick in i hålen och knacka in en lite flisa som låser fast den.
 en liten kurs i  kompass användning hittar du här.


En däck-väska är bra att ha. Där förvarar man saker som skall vara lätta att komma åt. Den här väskan är inte vattentät, det gör att det är lätt att komma åt innehållet. Gör man den i ett vattentätt tyg så håller det sig någorlunda torrt inuti. Den rundade bakkanten på ovansidan gör att det inte skvätter in vatten. Slå öljetter
i hörnen.

     


  Kameraväska.
  Material: en avskuren plastdunk, galon, band, kardborreband, spänne.
 Sy galonen till en tub som passar precis på dunken. Lägg en sträng silicon eller liquisloul i sömmen efter att du sytt.
 Sy kardborrebanden, den ena längs upp, den andra en liten bit ner på andra sidan. Sy fast ett ca 20 mm brett band, trä på spännena och vik änderna dubbla och sy. Limma fast galontuben med kontaktlim  på plastdunken.
Lägg något  i botten så att kameran ligger mjukt.
tillbaks