Vinterpaddling.

      Den finaste paddlingen som jag har upplevt är definitivt  under vinterhalvåret.  En  stilla fin vinterdag, ett par minusgrader, snön som täcker öarna och landskapet går i  svart och vitt. Solen har precis börjat att kännas varm mitt på dagen. Du är ensam i skärgården förutom sälar som nyfiket sträcker på sig för att se vad det är som kommer glidande och fåglar som trotsar vinterkylan. Folk som ser på när man drar ner kajaken på snön till vattnet  undrar förfärat om det inte är kallt att paddla på vintern. Det största problemet är faktiskt tvärtom att man ofta klär sig för varmt. På land känns det kallt men väl nere i kajaken blir det varmt. Du har ett kapell upp till bröstet och en flytväst utanpå det, på händerna ett par paddelhandskar i neopren. Nere i kajaken blir det snabbt varmt när du börjar paddla. På en ö i lä för vinden rullar man ut sitt renskinn och tar fram termosen med varmt kaffe, då är det så bra som det kan bli.
   
En förutsättning för att man skall paddla vintertid när vattnet är kallt är att man är utrustad och förberedd för att kunna hamna i vattnet. I vatten som bara håller några enstaka grader överlever man inte länge och ganska snabbt blir man oförmögen att göra något för att ta sig upp i kajaken igen, händerna blir till två iskalla klumpar utan känsel. Hur länge man kan ligga i är individuellt och beror också på utgångsläget, men lång tid är det inte. Har du ångan upp och är varm så har du bättre förutsättningar till skillnad från om du sitter och fryser.  Lita inte på att flottöruppstigning, eskimåsväng m.m. som du tränat under sommaren skall fungera när du plötsligt ligger uppochner i iskallt vatten. Det kalla vattnet i öronen gör dessutom att balanssinnet bedövas.
   
Det bästa är naturligtvis att klä sig i torrdräkt. Torrdräkter finns enkla som inte andas för 2-3000 kr, exklusivare med tyg som andas kosta från 6000 kr och uppåt. Ett enklare alternativ är en paddeljacka och ett par byxor som är täta i öppningarna. Det blir inte 100% tätt men fungerar ok, det är så jag oftast klär mig vintertid.
  Vill man inte investera så mycket i paddelkläder så är alternativet våtdräkt.  Vindsurfarna använder våtdräkter i tunnare neopren än dykarna, vilket är bättre för paddling, man kan röra sig i dem. Det finns handskar, skor och huva förutom våtdräkten.  Under detta kan man ha ett underställ. Jag brukar säga till alla som frågar  att du skall hoppa i med paddelkläderna och känna att det känns ok. Lite vatten kommer alltid in, är det bara lite så gör det inget det värms snabbt upp . Ligg kvar en stund i vattnet och känn efter.
Händerna är ett problem, finger handskar i neopren är ok men inte särskilt varma att paddla i. Kombinerat med paddelhandskar som sitter fast på paddeln är en bra lösning, då har man något på händerna om man hamnar i vattnet. Det bästa för fötterna är neoprenstövlar,  vindsurfingskor är bra också men ofta är skaften korta vilket gör det svårt att komma torrskodd i kajaken. Mooseboots är stora pösiga sockor av galon. Inuti dem kan man ha tjocka strumpor. En fara med dem är att de kan fyllas med vatten och bli tunga och göra det svårt att komma i kajaken. Samma sak gäller gummi stövlar. Vad du än använder, kom i håg att prova under lugna förhållanden. Under vinterhalvåret har jag alltid ett torrt ombyte, tändstickor och plastpåsar liggande i kajaken.
   
Det viktigaste är att man är medveten om vad som händer om oturen är framme, hur ens utrustning fungerar.  Inte ens en torrdräkt gör underverk, det kyler snabbt  igenom den, den stora fördelen är att man är torr när man kommer upp.
Snart kommer kanske ni också att upptäcka att vinter är den bästa paddlingssäsongen.
                                                                                       Thomas


Varför inte ta med skidorna


Vårsolen värmer.

  Tillbaks