Mina Kajaker            kajak tips

Att ta sig fram på havet på ett eller annat sätt har lockat mig sedan jag var liten. Öarna som ligger därute vid horisonten blir lockande mål. Jag har provat lite av varje, seglat en hel del. Kajak är det som jag har fastnat för, mycket för att det är så enkelt och okomplicerat. Det går naturligtvis att göra det komplicerat, om du skaffar för mycket prylar som skall tas om hand. Det problemet undviker du genom att skaffa en tillräckligt liten kajak. En kajak kan du lätt lyfta upp på land, kommer ovädret är det bara att lyfta upp den och surra fast den, ( fungerar nästan alltid). Den tål hård sjö och ger fysisk träning. Här följer en lite beskrivning över mina kajaker .

 

Min första kanot var en urholkad stock med utriggare, det var i början av 60-talet på W.Samoa i Polynesien. Kanoten var smal och utriggaren lossnade ofta, men när det är 30° i vattnet så gör det inte så mycket. Min bror och jag hade mycket roligt med den innanför korallreven. Den finns nu på Etnografiska museet i Göteborg.

 

 

    
Nästa kanot blev en kajak i glasfiber, en K2 Piraya med stor sittbrunn och roder, det var på mitten av 70-talet. Efter ett tag byggde jag om sittbrunnen till två små.

 

Inför en resa till Svalbard -81 skaffade jag en Pouch faltkajak. Vi var åtta stycken från Föreningen för Arktisk Natur som paddlade runt Isfjorden under fyra veckor. Jag packade den som två paket och skickade den med posten, enklare kan det inte bli. På Svalbard var det bara att gå till posten och hämta ut den, sätta ihop den och paddla iväg. Den stora nackdelen var naturligtvis att det var svårt att packa i den, allt måste ligga i vattentäta säckar.

    

 

 

 Sedan var det dags för något mer spännande. Jag byggde en glasfiber kopia av en Grönlandskajak som finns på museet i Gbg. Jag fick lov att mäta upp den. Den fick följa med till Grönland, Diskobukten -86. Den var mycket liten, packningen fick jag pressa in med fötterna, och rank var den. Innan resan försökte jag lära mig eskimå-sväng men hade ingen kläm på tekniken, jag kände ingen annan som hade det heller, m.a.o. det fungerade inte. När jag kom hem sålde jag den och köpte en………..

 

 

…………………….Carribou med skott o luckor. Vilket lyft ! Packningen höll sig torr. Den hade liten sittbrunn och jag gjorde ett roder till den.
Med den lärde jag mig såsmåningom eskimåsväng, men det är svårt i en så stor kajak, man glider omkring i den.
Så efter ett par år var det dags för en ny (begagnad)…………………………

  

 

.

...................Sirius hf från P&H, den är ganska liten, jag sitter som gjuten i den, här glider man inte omkring.
Det gäller förståss att minimera packningen på långturer. Fullt lastad går den nästan som en ubåt. Nu dröjer det nog innan det blir en ny,
jag har ännu inte sett någon som passar mig bättre.

Jo föresten.......en ny Sirius med liten sittbrunn och helt vit.

Men skall jag vara riktigt ärlig så har Sirius en liten nackdel. Det blir trångt med packning på långturer i kallt klimat när man behöver tjocka kläder och tjock sovsäck.  Därför har jag skaffat en storebror till Sirius, en Iceflow. Också den helvit. Efter diverse modifikationer har det blivit en utmärkt långturskajak. Jag bytte den lilla aktre luckan mot en stor oval från Kajaksport. 

Det främre skottet flyttade jag akterut så att jag har fötterna direkt mot skottet. Original fotpinnarna var en primitiv konstruktion, ett tvärgående lättmetall rör. Det aktre skottet har jag flyttat till strax bakom ryggen, dels för att vinna torrt stuvutrymme och dels för att kunna tömma ut vatten lätt.   Märkligt nog har konstruktörerna inte alls tänkt på knästöd (lårstöd) i kajaker med liten sittbrunn, med keyhole sittbrunn däremot har man ett perfekt stöd.  Min nya (och dyra) Sirius har inte tillstymmelse till stöd. Med hjälp av cellgummi har jag gjort ett bra stöd i båda kajakerna.  
Mellan knäna under fördäcket har jag en väska som fästs med kapellvred , där förvarar jag nödraketer, handskar, fika, sådant som jag vill kunna komma åt under paddling. Framför sittbrunnen sitter en kompass och en däcksväska. På akterdäcket har jag monterat fästen för reserv paddel och däckslast, om det nu skall behövas. I fören på båda sitter min späckhuggare från Tlingit-indianerna , Alaska. 
Till sommaren kommer  den stora testen, på en rejäl långtur. 

Efter att ha paddlat allehanda plast kopior var det dags för "the real stuff". Jag byggde en grönländsk kajak i trä o bomulls duk.
Med tiden har det blivit tre. Den sista blev färdig i julas. Den är lite mindre o lättare än dom tidigare. Det var den som jag hade under Grönländska Kajak Mästerskapen 2001. Efter tävlingarna gav jag bort den till en kvinna från Upernavik, till vintern bygger jag en ny efter idéer som jag fått i sommar.

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inför sommarens (2005) tur till Paamiut på södra Grönland har jag bygg två nya kajaker. En liten grönländsk med låga fribord och relativt platt botten. Den skall jag ha i de Grönländska Kajak Mästerskapen.

För att ta mig till Paamiut tänker jag paddla från Narsarsuaq, det är en sträcka på ca 200 dist.min. Tre veckor har jag på mig. Kajaken som jag byggt i vinter är 5.40m lång och 0,53 bred. Den har större volym än min Sirius och skall bära mig bättre över vågorna.  Sittbrunnen är liten så att jag får karta och kompass nära mig. Det främre skottet sitter så långt akteröver som möjligt, jag har fötterna på det.
 

 

 

 
 

Det är nu 2009 och det har blivit ett par kajaker till.
En grönländsk, den är lång, låg och vit. Skrovet är relativt platt under.
          

 

I våras fick jag höra att det fanns en helsvart Anas Acuta till salu. det gick inte att motstå frestelsen. Den är verkligen läcker men känslig för repor. Den är som gjord för att rulla i. Modellen bygger på en väst Grönländsk kajak som togs till England och sedan kopierades och anpassades efter Europeiska storlekar.

 

 

 

Juni 2012
En ny kajak har sett dagens ljus. Skrovet är en Anas Acuta, däcket är egen design, Grönländs modell.
Ny kajak Ny kajak

Feb.2013 Nu när vi är två i familjen så har jag skaffat en K2:a, en Reval Duo. Den är lite mindre än den riktigt stora med hål i mitten.

e

 

 

Tillbaks